Reaktioner i media och bland läsare!

Skärmdump från op.se (Östersunds-Posten)

I medierna har boken hittills uppmärksammats av Radio Krokom (Kjell-Erik Jonasson) och Östersunds-Posten (Marcus Berglund). Dessutom har jag fått många kommentarer från läsare som har hört av sig, både skriftligt och muntligt . Härom dag en var det en mycket glad överraskning när författaren Carl Göran Ekerwald ringde och berättade att han hade läst boken med mycket stor behållning!

Så här skriver Elisabeth Tingdal i Göteborg:

”Jag tror faktiskt att det är den bästa bok du har skrivit. Jag har nog läst alla, så jag tycker att jag kan yttra mig i ämnet. Varför den bästa? Jo, det är inget fel på de tidigare böckerna, men ändå har det liksom lyst fram att du är journalist i botten. Men det jag menar är att du är en fena på research och att du verkligen vänt på varenda sten (för att ta detta idag oerhört slitna uttryck). Det har märkts lite när du skriver dialoger eller människor.

Jag är själv inte det minsta författare, men jag märker ju när någon annan får till en bra dialog så man förstår hur personerna fungerar utan att direkt skriva ut det. Men här har du lyckats helt och fullt. När jag läser hur gubben pratar och diskuterar, tycker jag mig förstå hur han är som person. En bitvarg där humöret kan skifta men ändå humoristisk, energisk och stimulerande. Så jag njöt verkligen av att läsa boken och tog den extra sakta så den inte skulle ta slut så fort … men nu ÄR den slut så jag får väl börja från början!

Researchen är som vanligt förstklassig både bakåt och framåt i historien och den läsare som inte har koll på 1600-talet blir verkligen uppdaterad. Likaså om det sociala livet med brott, straff och allmän vidskepelse. Allt detta i lagom proportioner. SÅÅ bra gjort.Bara en extra detalj, som visar hur noga du är. Det står på ett ställe att familjen åt middag ”med sina två hemmavarande barn”. Herre Gud, tänkte jag, Birger är otrolig. Han har alltså gett sig till att kolla hur många som bodde hemma just vid den tidpunkten. Inte hade vi läsare reagerat om du skrivit ”barnen”, för vi hade inte brytt oss om det var tre eller fyra hemma. Men du släpper inte ens en sådan detalj utan letar upp fakta. Det är helt otroligt och jag är SÅÅ imponerad! Men mest ändå att du gjort ett så levande porträtt av en 1600-talsmänniska. Tack för det!

Här kommer ytterligare några kommentarer från andra enskilda läsare:

”Mycket läsvärd bok! Rekommenderas!” (Mats Rolén)

”Som vanligt” med Birger lämnar han inget åt slumpen och hans research är omfattande. Det senaste alstret ur hans produktiva fingrar ”Han ville sprida ljus över Jämtland” är ett läsvärt guldkorn för oss alla vetgiriga. Tack Birger för ytterligare ett skriftligt spår av Dig i min dignande bokhylla.” (Lars Mattsson)

”Boken är både intressant och läsvärd och du skriver på ett sätt som levandegör både svunnen tid och personerna du skriver om. Varmt tack!” (Gunnel Borgegård)

Boken är mycket bra, och lärorik, tack vare en bra mix av fakta och fiktion. Hoppas att den får en stor spridning i länet!” (Georg Hansson)

”Vid sidan om att berätta om Plantin och Trivialskolans tillkomst, har du förtjänstfullt vävt in mycket av alla dramatiska händelser i Jämtland under den tidsepoken. Du är en folkbildare.” (Nils-Bertil Nilsson)

”Jag har med stor behållning läst din bok. Ett stycke jämtlandshistoria som är angeläget att få sig till del. det är historiska perspektiv som man har möjlighet att komma åt genom den här typen av texter. Om jag saknar något är det lite mera personliga drag hos gubben.  Det är kanske lite mycket begärt, han är ju död.” (Örjan Sedin)

Kommentarer inaktiverade.