Dränkt barndom i bokform

Tomas och Arna presenterade sin bok på Gaaltije den 21 april 2023.

Tomas Rydberg Laula och hans hustru Arna fick med rätta mycket beröm för utställningen ”Dränkt barndom”, som visades på Gaaltije tidigare. Nu har de sammanställt berättelserna och några av Arnas illustrerande konstverk i en bok med samma titel.

Bakgrunden är den dämning som tvingade ett antal människor att flytta från sina hem i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Sammanlagt berördes 169 personer som var bosatta runt det sjösystem som i dag på kraftverkssvenska kallas för Gardikens regleringsmagasin i Tärna i Storumans kommun.

I små fina berättelser ger Tomas barnets perspektiv på de förändringar som hotade och som var svåra att sätta ord på. Barnet levde fortfarande i sin värld, men någonstans fanns känslan att inget skulle bli som förr. I en kombination av varm nostalgi och återhållen vrede genomsyras berättelserna av de minnesbilder och känslor av övergrepp som dominerade tillvaron och påverkade familjen. Pappans stilla gråt och farfars sätt att säga adjö är några av de iakttagelser han återger i en stämning som präglas av både sorg och humor. Tomas fina texter illustreras på ett mycket vackert och gripande sätt av Arna, som är bildkonstnär, keramiker och lärare på Åredalens folkhögskola. Själva boksläppet ägde rum på Gaaltije i Östersund den 21 april.

Läst mer om själva utställningen här!

Kommentarer inaktiverade.