Några minnesbilder från Boksjön

En vacker sommardag för 23 år sedan gick vi in i Märta Gyllmos lilla butik i Boksjön i Tärna i södra Lappland. Det fanns inte särskilt många bofasta i den underbart vackra dalgången, men Märta drev tappert sin lilla affär med det begränsade sortimentet. Den smala grusvägen slingrade sig fram till byn som en hisnande berg- och dalbana.

– Nu ska vi flytta hit, sa jag.

– Arma människor! utbrast Märta spontant.

Fast det var med glimten i ögat och med ett avväpnande välkomnande.

Därefter blev det många besök hos Märta, som var pensionär sedan länge och hade haft affär i Boksjön i många år. Hon var förresten års- och konfirmationskamrat med min mamma Linnea.

Båda var de födda 1925. Mamma flyttade i sin ungdom från Björkvattsdalen i Tärna till Krångede i Jämtland, men Märta bodde kvar i Boksjön. Vid sidan av sitt yrke dokumenterade hon sin hembygd i flera böcker och skrifter. Märta var både handlare, kulturarbetare och världsresenär.

Några år därefter gick hon bort, men vår familj har stretat på ända fram till nu. Det har varit ett antal fantastiska år med fiske, vandringar, hjortron, svampplockning och trivsamma kontakter med grannar och bybor. Påskfisketävlingen och Boksjödagen har varit stående inslag, liksom utflykter till andra platser i Tärna samt en och annan svordom över en kärvande skoter och de nervpåfrestande arbetsinsatser som en fritidsfastighet alltid kräver. Men jag gillar att hugga ved och elda i kamin.

Roligt, vederkvickande och njutbart har det varit. Dessutom har jag fått möjlighet att vandra och bese de platser där mina förfäder en gång har bott och verkat, inte minst i det gamla lappskatteland som min mormorsfarfarsfar Nils Ersson Njajta hade i början av 1800-talet och som jag har försökt skildra i några av mina böcker.

Nu ska huset och strandtomten säljas. Hur det än går vet vi i alla fall en sak. Aldrig ska vi glömma Boksjödalen! En beskrivning av fastigheten ligger nu ute på hemnet.se.