Utställning som berör på nya Gaaltije

Tomas och Arna Laula vid farfars båt, som spelar en viktig roll i utställningen.

Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum i Östersund, har nyöppnat efter en genomgripande renovering. Dagen till ära presenterades samtidigt en fantastiskt fin utställning, Dränkt barndom, av Tomas och Arna Laula. I ord och bild berättar de om den omfattande dämning som skedde i Tärnafjällen i början av 1960-talet. Människorna runt sjöarna tvingades flytta.

– Syftet är att ge röst åt alla som drabbades, säger de.

I 31 små berättelser skildrar Tomas sin barndoms upplevelser i Gardvik i Tärna inom nuvarande Storumans kommun. Hans fina texter illustreras av Arna, som är bildkonstnär, keramiker och lärare på Åredalens folkhögskola. Nedan följer några bilder från utställningen.

Hela familjen deltar i en fin dramatisering vid vernissagen på Gaaltije i Östersund i lördags den 12 mars.
I utställningen finns ett fint porträtt i ord och bild av Wilma i Rönnbäck, som lämnade sin lilla affär vind för våg när dämningen var ett faktum.

Utställningen är både vacker och gripande.

Tack Tomas och Arna!

Eftersom jag själv har koppling till bygden och känner mig väldigt berörd av innehållet i utställningen kan jag inte låta bli att länka till några av mina egna texter om dämningen. Jag har bland annat skrivit om händelserna i boken De tvångsförflyttade och i följande texter:

Uppbrottet från Björknäs, Tär

Röster år 1993 om dämningen..

.Historien om en dalgång

Kommentarer inaktiverade.