Klemetspelet än en gång!

Så här såg det ut för två år sedan vid entrén till Klemetspelet på Jamtjorden i Leirskardalen i Hemnäs. Nu till helgen uppförs spelet vid foten av Okstindan, Nord-Norges tak, för fjärde gången.

Jag har sett alla uppsättningar hittills: 2013, 2015 och 2017. Jag har även haft förmånen att delta med mina böcker under den fina Jamtjordmarknaden. På bilden nedan står jag tillsammans med min samarbetspartner Dag Brygfjell, lokalhistorisk författare och förläggare.

Förra gången höll jag ett litet föredrag med rubriken ”Fakta och myter om Stor-Nila och Lill-Docka”, alltså de två personer som jag skriver om i Fattiga som de voro. I år deltar jag i ett seminarium om sydsamiska personer och händelser med koppling till både Hemnäs och Tärna:

Samisk historie og sørsamiske slekter: Kjell Åke Lundstrøm, Dag Brygfjell og Birger Ekelid vil snakke om kontakten mellom Leirskardalen og Sverige. Hva vet vi om forholdet mellom samer og fastboende i Leirskardalen, og kontakten med Sverige? Historien bak Balskøta og Sjuranderslia i Spjeltfjelldalen. Samiske bygselsområder i Hemnes. Sijti Jarnges daglige leder Josefina Skerk presenterer Sijti Jarnges arbeid og framtidsvisjoner.

Jag kommer bland annat att berätta om några av mina egna släktingar som har anknytning till bygden. Och så kommer jag förstås att se själva spelet. För två år sedan såg det ut så här:

Kommentarer inaktiverade.