Herrarna satte oss hit – om tvångsförflyttningar av samer

När jag skriver detta är det onsdagen den 11 mars 2020 kl. 14.00. Corona-viruset är det dominerande samtalsämnet i Sverige.

Under tiden som jag följer nyheterna och väntar på nya besked och rapporter försöker jag förbereda mig inför morgondagens Littfest i Umeå. Min förhoppning är fortfarande att arrangemanget blir av!

OCH NU – TRE TIMMAR SENARE – STÅR DET KLART ATT ARRANGEMANGET ÄR INSTÄLLT PÅ GRUND AV CORONA-VIRUSET. TRÅKIGT, MEN INGET ATT SÄGA OM I DENNA TRISTA VIRUSTID. DET BLIR FLER TILLFÄLLEN ATT BERÄTTA OM DENNA TID I SVENSK HISTORIA.

Under en av de många programpunkterna kommer jag att sitta i ett samtal med Elin Anna Labba om tvångsförflyttningar av nordsamer. Samtalsledare är Catarina Lundström, historiker och läs- och litteraturutvecklare vid Region Jämtland-Härjedalen. Både Elin Anna och jag har skrivit om tvångsförflyttningar. Hur har vi arbetat med våra böcker, vad finns det för likheter och skillnader och vilka följder har tvångsförflyttningarna fått? Det är några av de frågor vi ska diskutera. Välkomna till Littfest kl. 13.00 i morgon!

Elin Annas bok har fått mycket stor uppmärksamhet och lysande recensioner. Läs till exempel Britt Jakobssons recension i Länstidningen.

Min bok fick också ett mycket fint mottagande när den kom år 2013. Här har jag samlat några omdömen om boken.

Kommentarer inaktiverade.