Nazismens vagga

Romersk resa 4

Vi hann knappt sätta ner fötterna i München förrän det utbröt en regeringskris. Det var inte vårt fel. Den konservative inrikesministern och CSU-partiledaren Horst Seehofer vill pressa sin partikamrat Angela Merkel till en ännu hårdare flyktingpolitik.

För tillfället är krisen avblåst, men den kommer att leva vidare. Kristdemokraternas (CDU) systerparti i Bayern är ett extremt högerinriktat parti som har suttit i delstatsregeringen i Bayern sedan 1957.

Högervridningen i Tyskland ska ses mot bakgrund av nynazismens framväxt, förkroppsligad i partiet AFD (Alternativ für Deutschland). Ekot av stöveltramp hörs åter på Münchens gator. Det hela är obehagligt och skrämmande.

 1. Tidigt dokument från Adolf Hitlers agitation i München.

  För att inte säga obegripligt. Skränfockarna och historieförfalskarna i Sverige sprider denna vecka sitt hat och förakt under Almedalsveckan i Visby. Även om de inte är många har de en förmåga att väcka uppmärksamhet, vilket förstås är meningen.

  Har vi ingenting lärt av historien? Det är den övergripande fråga som ställs i Münchens dokumentationscentrum om nazismens uppgång och fall. Det var här som Adolf Hitler och hans meningsfränder förberedde en av mänsklighetens största katastrofer.

  I dag syns inte mycket på ytan, men hela staden är fylld av minnen från åren av terror, förtryck och krigshets. Systematiskt och pedagogiskt visar utställningen hur nazismen undan för undan växte sig stark. 

  Flera skolklasser får historien berättad för sig vid vårt besök. En fråga som inställer sig är vad dessa ungdomar drar för slutsatser av terrorn under Hitlers dagar.

  Här började det. En skolklass i München orienteras om nazismens framväxt i det dokumentationsscenrum som finns i centrala staden.

  Det är lätt att bli üav dagens nynazistiska yttringar, men det är desto mer glädjande att så många står upp och protesterar, precis som centerns partiledare Annie Lööf gjorde när hon under sitt tal stördes av nazisterna. Det var en beundransvärd insats. En av lärdomarna från utställningen i München är nämligen att allt för få opponerade sig mot Hitlerväldet. Må detta misstag inte upprepas igen.

   

Kommentarer inaktiverade.