Framme hos kvinnorna som gjorde Sverige känt

Romersk resa 6

Det är söndag och gudstjänst i den lilla kyrkan i Birgittahuset vid Piazza Farnese i centrala Rom. Här bodde den heliga Birgitta under de sista 20 åren av sitt liv. Vi stiger in i helgedomen och får genast syn på två av dagens Birgittasystrar i sina karakteristiska klädedräkter. De fem röda märkena på kronan vittnar om de fem sår som Jesus Kristus fick på korset. Samma klädedräkt har vi nyligen sett i Vadstena. Nu dyker de upp i Rom!

Man kan därför se Birgittasystrarna som en påminnelse om en svensk kvinna som redan på 1300-talet fick internationell ryktbarhet. Hon skulle senare följas av drottning Kristina. Efter sin abdikation bodde även hon under en tid vid Piazza Farnese innan hon flyttade över till högra stranden av floden Tibern.

Inte långt från Birgittahuset ligger Fontana di Trevi, där en annan svensk kvinna tog ett världsberömt bad 1960. Nu handlade det således inte om nunnespäkning i kloster utan om Det ljuva livet i filmen med samma namn.

Den badande Anita Ekberg hade förvisso en annan framtoning än den heliga Birgitta och den egensinniga drottning Kristina, men deras gemensamma beröringspunkt är Rom.

Här sluter sig cirkeln för den lilla ”pilgrimsresa” som tog sin början i Trondheim och via Vadstena, München och Bolzano ändade i Rom och Anzio.

Birgittahuset i Rom med den lilla kyrkan Santa Brigida a Campo de Fiori.

Kommentarer inaktiverade.