I Skänninge och Vadstena

Romersk resa 2

Det är tätt mellan kyrkor och historiska platser på östgötaslätten. Skänninge var under tidig medeltid ett religiöst och politiskt centrum. Kyrkomötet i Skänninge befäste katolicismen i Sverige och tillhöll prästerna att hädanefter leva i celibat. I dag är Skänninge en småstadsidyll med den imponerande Vårfrukyrkan, den låga trähusbebyggelsen och de mytomspunna resterna av kyrkor, kloster, ridvägar och Sveriges första sjukhus. Ett besök på den vackra hembygdsgården med museum rekommenderas!

  • Vadstället vid Skänningån var en viktig knutpunkt. Här möttes färdvägarna. I dag dominerar näckrosor och andra vattenväxter.

Vadstena är en annan uppenbarelse med sin välbevarade stadskärna och historiska sevärdheter. En naturtrogen rekonstruktion av den heliga Birgittas dotter Katarina möter oss vid ingången till det före detta nunnekloster som Birgitta själv aldrig fick se. Hon gav detaljerade instruktioner om byggnadens utseende, men hon återkom aldrig till Sverige utan dog i Rom 1374.

När nunnorna drevs ut ur klostret under reformationen började byggnaden användas som bl a krigsmanshus och sjukhus. I dag är det ett museum. På gården utanför förbereder skådespelare en uppsättning av Shakespeares ”Två gentlemän i Verona”.

Ett märkligt levnadsöde och en av vårt lands genom tiderna mest kända och till och med mest inflytelserika personer. Sju månader tog det Katarina och hennes följe att föra hem relikerna, det vill säga kvarlevorna, till Vadstena. Tilltron till och dyrkandet av reliker är främst en katolsk tradition och företeelse, men det hindrar inte att det finns benbitar från Sankta Lucia i Frösö kyrka! Men det är en anan historia.

För några veckor sedan var vi tillsammans med våra barn och barnbarn på besök i Trondheim. På programmet stod självklart Nidarosdomen, ett av de stora målen för pilgrimer från hela världen. Jodå, även Birgitta var dit. Hon reste även till Santiago de la Compostela i Spanien och självklart tii Rom. Man kan inte föreställa sig hur strapatsrik och besvärlig en sådan resa var på den tiden. Och nu är vi själva på väg till Rom. Inte på pilgrimståg direkt, utan vi har tagit vägen via Sveg, Mora, Kristinehamn, Askersund (fantastiskt trevligt café i en välbevarad 1700-talsbyggnad), Övralid (Werner von Heidenstams hem), Bjälbo, Ellen Keys strand vid Omberg, Katrineholm, Sigtuna, Arlanda och Munchen.

 

Kommentarer inaktiverade.