I Bjälbo föddes Sverige

För några år sedan gjordes arkeologiska utgrävningar på den här platsen. Grunden till en medeltida stavkyrka påträffades i området. Birger Jarls hem lär ha legat här. I bakgrunden Bjälbo Gästhus.

Romersk resa 1

Två dagar i Bjälbo för oss (Elisabet och mig) tillbaka till medeltiden och det svenska rikets födslovåndor. Den före detta lärarinnebostaden, numera Bjälbo Gästhus, ligger bara några meter från den plats där riksföreståndaren Birger Jarl lär ha kommit till världen.

Ytterligare några meter bort vittnar kyrkan om Sveriges ibland dunkla medeltidshistoria. Bjälbo idag är en lantligt fridfull idyll; en frodig och grönskande oas på östgötaslätten nära både Vadstena och Skänninge. Här stred stormännen om makten över det område som långt senare skulle bli Sveriges rike. Och kanske var det här som Birger Jarl snickrade på sina lagtexter om kvinnofrid, cirka 800 år före #metoo-rörelsen… Därtill bestämmelser om kyrko-, tings- och hemfrid.

Den vackra kyrkan i Bjälbo.

Vacker och vilsam är platsen där Sverige började formas, men det dröjde ytterligare några sekler före Gustaf Vasas myndigförklaring. Vi är på väg till Rom på något som börjar likna en pilgrimsresa, eftersom vi ännu inte har tröskat oss genom Sverige. Fortsättning följer.

Bjälboättens stamtavla.

Kommentarer inaktiverade.