Sveriges ambassadör i Brasilien besökte Jämtland

Ambassadör Karin Wallensteen omgiven av Marianne Stålberg, ordförande i PRO Leva Livet och Margareta Winberg, ordförande i Jämt-Brasilianska Vänskapsföreningen

Hur är det att arbeta som Sveriges utsände i Brasilien?

Om detta berättade ambassadör Karin Wallensteen för medlemmarna i Jämt-Brasilianska Vänskapsföreningen och PRO Leva Livet vid ett blixtbesök i Östersund den 18 september.

Hon utsågs till ambassadör i mars 2022 i ett land med stark polarisering och stora motsättningar. Den tidigare fängelsedömde presidenten Lula da Silva återkom till makten i januari 2023 med knappast möjliga marginal, 50,9 % mot 49,1 % för motståndaren Jair Bolsonaro, Brasiliens motsvarighet till Donald Trump i USA.

 – Det var nervöst i den diplomatiska kåren när valet avgjordes, berättar Karin Wallensteen.

Skulle det bli liknande upplopp och stormningar som vid Capitolium i USA när Trump förlorade? Hon konstaterar att de demokratiska institutionerna angreps även i huvudstaden Brasilia.

– De lyckades dock inte skada demokratins fundament, konstaterar hon.

Hon övergick därefter till att berätta om landets stora utmaningar: illegala skövlingar i Amazonas regnskogar, hunger, fattigdom och korruption. Inte minst berördes åhörarna av den negativa statistiken när det gäller mödradödlighet, barnfattigdom, våldtäkter, sexuella trakasserier och löneklyftor mellan kvinnor och män.

– Jämt-Brasse-föreningens stöd till ett mödra-/barnhem i Rio är viktigt, säger hon.

Hon betonar samtidigt att landet har stora tillgångar och möjligheter: starka institutioner, enorma naturtillgångar och en stark strävan till grön omställning.

– President Lulas ambition är att hålla sig väl med alla länder. Han vill se mer av sydamerikansk integration, säger hon.

Inte minst framhåller hon det faktum att Sverige och Brasilien har många beröringspunkter. President Lula har haft nära samarbete med fackföreningen IF Metall och i Brasilien finns inte mindre än 200 svenska företag. 

– Det som förvånade mig när jag kom är att fotbolls-VM i Sverige 1958 fortfarande är levande i minnet hos brasilianarna. Och i dag är ”svenska” Martha en fotbollslegend.

Karin Wallensteen har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig hos förre jordbruksministern och Brasilienambassadören Margareta Winberg och som statssekreterare hos statsministrarna Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Själv hade jag förmånen att samarbeta med både Karin och Margareta när jag jobbade på Arbetsmarknadsdepartementet och Jordbruksdepartementet.