Vietnam – en summering

Foto: Kjell Ahnfelt

 

Dagbok från Vietnam 13

Det lilla landet med det stora hjärtat är avlångt som Sverige och ligger inklämt som ett ”S” mellan Sydkinesiska sjön och gränserna till Laos och Kambodja.

I tre veckor har Vietnam välkomnat oss med vänligt bemötande, utsökt mat, vackra omgivningar, myllrande folkliv, härliga badstränder, låga priser och idogt arbetande risbönder.

Men Vietnam är också kontrasternas land. Som i de flesta länder är klyftan mellan fattiga och rika tydlig. I Vietnam tillkommer dessutom föjderna av det amerikanska kriget, som pågick ända till 1975. De bilder som starkast etsar sig fast är bilderna på krigets alla grymheter: tortyren, förnedringen, bomboffren. Och fortfarande tar kriget sina offer: missbildade barn som föds på grund av all kemisk krigföring och landminor som dödar oskyldiga.

Ändå har efterkrigstidens Vietnam gått igenom en förändring till det bättre som få kunde ana. Länge stod ekonomin och stampade. Den statliga byråkratin var dyr och ineffektiv. De privatiseringar och regelförenklingar som genomfördes 1986 innebar en ny revolution och nu tar regeringen nya steg i den riktningen.

Min gissning är att  även den typen av lättnader har sin baksida. Det märks tydligt på ön Phu Quoc, där enorma lyxhotell och monstruösa betongblock till synes oordnat breder ut sig på den paradisiska öns bekostnad. Nedskräpningen är omfattande. Verkligheten stämmer inte riktigt med resebyråernas glättade bilder och en del reseskildringars okritiska lovord. Kanske är det så att pendeln kraftigt har svängt i en annan riktning: från en stelbent reglerad ekonomi till en typ av rövarekonomi som har förekommit vid andra systemskiften.

Huvudintrycket från hela resan är dock oerhört positivt. Vi återvänder gärna. Det är naturligtvis omöjligt att ge ett land rättvisa efter vara tre veckors besök. Resan gick till Hanoi och därefter till Halong Bay, Ho Chi Minh City, Hue, Da Nang, Hoi An och Phu Quoc. Till grund för dagboksanteckningarna finns följande källor:

  • Uppgifter från svenska och lokala guider samt museer
  • Utrikespolitiska institutets landguide om Vietnam
  • Falkman, Kaj, Ekot från Vietnam
  • Reseguide Angkor Vat och Vietnam
  • Media (Vietnamnews.vn, Dagens nyheter, Sveriges radio, Expressen m fl.)

Foto: Kjell Ahnfelt

 

Kommentarer inaktiverade.