Möte med tyfonen Damrey

Dagbok från Vietnam 7

Ett plaskvått och nästan öde Hoi An i mellersta Vietnam.

Från tåget såg vi ett hav i uppror. Vågorna piskade mot stranden. Ibland skälvde tågsättet till på den smala avsatsen med ett lodrät stup nedanför oss.

Resterna av tyfonen från ett tågfönster. Elisabet ser inte ut att lida av utsikten.

Det är varmt i luften men luftkonditioneringen på tåget gör att Åsa, Kjell och andra passagerare huttrar.

Det kändes aldrig otäckt eller osäkert, men vid det här laget visste vi att vi befann oss i utkanten av en tyfon. Vi satt tryggt, men runt om i södra och centrala Vietnam har stormen orsakat stor förödelse.

Hittills har minst 20 människor dött och 17 har försvunnit. 40 fartyg har sjunkit, över 500 hus har kollapsat fullständigt och ytterligare 24 000 hus har skadats. Tiotusentals personer har evakuerats och ett antal flyg har ställts in.

Så ser situationen ut just nu enligt uppgifter i Vietnam News. Själva lämnade vi den vackra och trevliga universitetsstaden Hue, med den fantastiska gamla kejsarstaden, vid halv två-tiden på lördagseftermiddagen. Vi visste att det skulle komma mycket regn, men kunde inte ana att det skulle bli så häftigt. 

Det blev inte mer än en halvtimmes försening till Da Nang. Därifrån fortsatte vi med bil ytterligare några mil till den gamla kuststaden Hoi An. På hotellet träffade vi en kvinna som hade upplevt en skräckfärd med flyget. Planet cirklade i två timmar ovanför Da Nang innan de kunde landa. Själva har vi inte haft några större obehag av tyfonen bortsett från att regnat oavbrutet vräker ner. Men det blir säker bättre!

I Da Nang startar för övrigt i morgon en jättekonferens med APEC (Asia Pacific Economic Cooperation), det vill säga en samarbetsorganisation mellan de 21 länder som berörs av Stilla Havet. Klimatförnekaren Donald Trump får förhoppningsvis en tankeställare när han besöker Da Nang under sin Asienresa.

 

Kommentarer inaktiverade.