Slutet på en resa (Indisk resa 12)

20151029_132913 - kopia72 pix

Indien har många ansikten. Efter en månads rundresa har jag bara försiktigt gläntat på dörren till en jättelik och fantastisk nation med 1,25 miljarder människor, 29 delstater och 300 språk. Lägg därtill 500 urbefolkningar omfattande 70 miljoner.

Landet innehåller ytterligheter från den asketiske Gandhis orubbliga icke vålds-filosofi till en överklass som lever i frosseri, från slummen i Mumbai till framtidsexplosionen i Bangalore, från samarbete över religions- och kulturgränser till oförsonliga stridigheter i norr, från det uråldriga kastsystemet till dagens klasskillnader och från det koloniala förtrycket till världens största demokrati.

Apropå kolonialism – Sverige gjorde ett försök att bilda en koloni i Pangipattai på ostkusten 1733. Försöket misslyckades och det var kanske lika bra.

Nu avslutar jag dagboksanteckningarna, men jag återkommer med fler rapporter i Länstidningen så småningom.

Det övergripande, bestående intrycket är all den vänlighet, gästfrihet och generositet som har strömmat mot oss. För den givande och intressanta resan vill jag tacka Pelle, Gittan och Elisabet samt ett mycket stort antal nya vänner i Indien:

Selvam och hans familj, Jaqueline, Radja, Mary, Santhanam och hans familj, Thomas och Karuna, Guna och Geetha med döttrarna Susan och Nevvy och deras kusin Pria, samt en lång rad andra barn och vuxna som tog emot oss med en glädje som kommer att värma så länge jag finns. Exakt hur reinkarnationen ser ut framöver kan jag inte fastställa just nu.

Stor nytta har jag därtill haft av böckerna ”Mahatma Gandhi” av Zac O’Yeah, ”The God of small things” av Arundhati Roy, ”Dehlis vackraste händer av Mikael Bergstrand, ”Länder i fickformat (Indien)” av Utrikespolitiska Institutet, ”India” av National Geographic samt dagstidnigarna The Times of India, The Hindu, Goa Herald och India Today.


Lämna ett svar