Minnet av ett krig

Dagbok från Vietnam 6

En av världens mest spridda och kända bilder finns förstås på krigsminnesmuseet bland otaliga andra från kriget. Den nioåriga flickan skriker ut sin förtvivlan vid en napalmbombning.

Krigsminnesmuseet i Ho Chi Minh City (Saigon) är en skakande påminnelse om krigets vanvett. Bilderna och vittnesmålen drabbar besökarna på ett sätt som gör det svårt att riktigt ta in allt.

Till slut står vi där med tårarna i ögonen.

Ofattbara grymheter, outhärdliga lidanden och meninslöst dödande. Krigets ansikte har många sidor: kulorna, bomberna och minorna som dödar direkt, fångarna som torteras och plågas, barnen som hungrar och lemlästas samt miljön som skadas av kemisk krigföring.

En sjuårig pojke försöker orientera sig i den djungel som har avlövats av Agent Orange.

Vid entrén till museet sitter några som är allvarligt handikappade i dag. Barn i andra och tredje generationen är levande vittnesbörd om de skador som Agent Orange orsakade, det vill säga det avlövningsmedel som spreds över stora delar av Vietnam. Uppgifterna varierar om antalet missbildade barn som har fötts efter kriget. Det rör sig om minst 150 000 barn, kanske ända upp till en halv miljon.

En avdelning på museet visar de internationella protesterna mot USA:s krigföring. Sverige finns förstås med på ett hörn, vilket framgår av bilderna nedan.

 

Vad lärde sig världen av kriget i Vietnam? Uppenbarligen inte mycket. Samma dårskap pågår i Syrien, Somalia, Myanmar, Irak, Nigeria, Jemen…

Kommentarer inaktiverade.