Har Indien och ÖFK en chans (Indisk resa 1)

Har Indien en chans? Det låter som en fråga om vadslagning om en cricketmatch med jättelandet Indien som en av deltagarna. Men nej, det är titeln på en reportagebok av Folke Isaksson år 1970. Om jag minns rätt hade den pessimismen som klangbotten.

Vad ska vi då säga om chanserna år 2015? På ett litet indiskt hotell i en av mångmiljonstaden Mumbais förorter funderar jag på frågan samtidigt som jag försöker följa slutminuterna i matchen som ska föra Östersund till allsvenskan i fotboll.

På den smala och livliga gatan utanför pågår den ständiga kampen för brödföda och överlevnad. De gulsvarta trehjuliga och numera motoriserade rickshorna kryssar likt ettriga bålgetingar mellan människor, marknadsstånd och hålen i vägbanan. Borden dignar av grönsaker, frukt, kryddor, ris och allt annat som saluförs. Fisklukten är genomträngande på det lilla torg där ett antal kvinnor försöker sälja dagens fångst. Det ser ut att gå trögt och ett gäng magra katter kretsar lystet runt kvinnornas välfyllda fiskdiskar.

Det är väl ungefär nu som ÖFK kvitterar och säkrar sin plats i allsvenskan.

Man behöver inte gå många meter på Mumbais gator innan man står öga mot öga med fattigdomen.  Den bor vägg i vägg med den rikedom och välfärd som stavas Indiens framtid.  De rika har blivit rikare, medelklassen växer mycket snabbt, men dessa de mycket fattiga, som Ferlin skrev, följer de med på resan i ett land som just nu har stora ekonomiska framgångar? I  tidningen Mumbai Mirror ser jag en skämtteckning som föreställer en konstnär som målar en tavla i enbart svart som symbol för just Indiens framtid.

För att komma bort från den dystopin tittar jag på ett Youtube-klipp med inneprofessorn Hans Rosling. Han talar entusiastiskt, humoristiskt och vältaligt om Indiens framtid och begåvningsreserv. År 2048, exakt, kommer Indien att passera västvärlden i ekonomisk utveckling, räknat i form av stigande medelinkomster. Indien har enligt Rosling en mycket stor chans. Vi i väst kommer inte att hänga med.

Men hur ska ÖFK klara sig i allsvenskan och när tar vi rentav guld?

Det skulle inte förvåna mig om Hans Rosling kan svara även på den frågan.


Lämna ett svar