Happy Diwali! (Indisk resa 8)

20151110_100046 - kopia72

Två hinduer och en europé, skulle man kunna tro, men det är Pelle och jag som har högtidsdräkt, medan vår värd Guna har en mer västerländsk variant.

Iklädd den indiska högtidsdräkten dhoti firar vi Diwali hos Guna och Geetha – Pelles och Gittans gamla vänner i Karur.

När vi åkte från Trichy var det förvånansvärt glest i bussen, trots att det är en av Indiens största helger. Guden Rama har nämligen återkommit från sin exil vid den fullmåne som visar sig vid den här tiden på året.

Nordöstmonsunen fortsätter att dra in skurar, men här i inlandet är det mer som ett stilla sommarregn. Utåt kusten är det värre. Flera har omkommit i flodvågorna. Tidningarna talar om slöseri när det inte finns tillräcklig kapacitet att ta hand om det välsignade vattnet.

I Karur är det trafikkaos. I gatuköket mitt i myllret eldar de med kokosnötskal som ligger i drivor vid spisen. Antagligen serverar de dosai och parotta på ett bananskal. Det är bara att välja.

Nu väntar två dagars firande, matglädje och gästfrihet i Gunas och Geethas hus. Dotttern Susan har kommit hem från college i Chennai.

20151109_125933 - kopia72

Med dessa vackra kransar välkomnas vi i ett indiskt hem.

Dagar och kvällar fylls av ljuden från smällare, än svagt av enstaka skott, ibland som smattret av kulsprutor eller högt och dovt som en explosion. När det blir mörkt vid sextiden lyser det av tomtebloss och enstaka fyrverkerier. Liksom hemma på sista april och nyårsafton blir hundarna skrämda av skotten. Simba gnyr ängsligt när det smäller.

Hela tiden kommer grannar, vänner och släktingar för att lyckönska varandra, prata bort en stund och utbyta små gåvor. Det är som på julafton, men i själva verket infaller nu det hinduiska nyåret. Vi går in i det lilla bönerummet flr en stunds kontemplation och får den rituella smörjelsen i pannan i form a v gula och röda färgklickar.

20151109_221434 - kopia72

Geetha, Guna och Susan har presenter till Gittan och Pelle.

Men det är även en kristen högtid, i varje fall i detta hus. Därom vittnar inte minst de otaliga bilderna av Jesus och Moder Teresa. Vår värdinna är nämligen troende kristen (romersk katolik) och han är hindu. Jag kan inte tycka annat än att det är fint att två religioner kan samexistera på detta sätt.

20151110_104142 - kopia72

På väggen i vardagsrummet finns för övrigt en tavla med två jultomtar. Jag tolkar det som ytterligare ett tecken på den mångfald och tolerans som möter oss i ett hus av gästfrihet och vänlighet.


Lämna ett svar