Det vänliga och leende landet

Dagbok från Vietnam 9

Dagboken tenderar att handla mycket om krig, fattigdom och allt elände som hör ihop med landets historia. Som nu det senaste med den förödelse som tyfonen Damrey har orsakat.

Det bestående och överskuggande intrycket från resan i Vietnam är dock den vänlighet och det tillmötesgående vi möts av överallt. Samtidigt känns det tryggt att röra sig fritt, möjligen bortsett från den hektiska trafiken. Poliser, militärer, säkerhetskontroller och vakter verkar vara lika sällsynta som snödrivor och istappar. Bevakningen finns förstås, men den är aldrig påtagliga i vardagen som i många andra länder, inklusive Sverige. 

Jag känner mig aldrig rädd eller hotad på något sätt. Kanske är det en av anledningarna till att turismen är en snabbt växande sektor. I Vietnam News läser jag att landet har tagit emot 10,5 miljoner turister från januari till och med oktober i år, varav 1,5 kommer från Europa och 676.000 från USA. Det rör sig om tjugoprocentiga ökningar jämfört med fjolåret.

Och i går började 10 000 delegater, affärsfolk, journalister och turister att anlända till provinshuvudstaden Da Nang, det vill säga det område där vi just nu befinner oss. De möts av ett blött och ett tyfondrabbat land, inte minst här i skräddarstaden Hoi An utanför Da Nang. 

Själva drar vi dock härifrån innan Donald Trump kommer.

Kommentarer inaktiverade.