Bland öarna i Halong Bay

 

Dagbok från Vietnam 2

Det flyter omkring plastpåsar och flaskor mitt i världsarvet Halong Bay utanför Hanoi i norra Vietnam. Jag tolkar det som ett tecken på att allt inte står rätt till i detta unika och fantastiska havsområde.

De säregna öarna sticker upp som sockertoppar, hajfenor eller elefanter i ett grönt men grumligt hav. Allt är sagolikt vackert. Det är bland annat den spektakulära miljön för James Bond-filmen ”Tomorrow never dies”. Som turist är det ett privilegium och en njutning att vaggas omkring bland de cirka 2000 kalkstensöarna till ackompanjemang av utsökta måltider och fulländad service. Det gamla fiskarsamhällets flytande byar har förvandlats till en turistattraktion. Det är antagligen mer lönsamt att frakta turister än att dra upp fisk ur havet.

Inget ont i det, men frågan är till vilket pris? Vad kostar massturismen i form av miljöproblem? Jag vet inte, men den industrilika omfattningen väcker frågor kring båtarnas avfallshantering och toalettrening.  Det gröna vattnet är inte badbart.

Problemet finns. I den lilla fiskebyn finns informationstavlor om ekologiska projekt som nyligen har startat. Och plastpåsarna i havet bär syn för sägen. För lokalbefolkningen i Halong Bay gäller det att inte kasta ut barnet med badvattnet.

Plastpåsar passar inte i paradiset.

Förr bodde fiskarbefolkningen permanent i flytande byar kring öarna. I dag är det förbjudet. Omkring 2000 personer tvingades flytta, men dagtid pågår fisket fortfarande.

 

 

Kommentarer inaktiverade.