Alltid dessa kor (Indisk resa 3)

När E-tidningen krånglar känns det tryggt med en gammal hederlig gammal papperstidning i stort format (s k broadsheet). Indian Times är 35 cm bred och över en halvmeter lång. Inte så dumt när nordöstmonsunen vräker in över Chennai med skyfall så att gatorna svämmar över och det blir svåra trafikproblem. Värst är det förstås för de otaliga gatuförsäljarna, uteliggarna och alla med dåliga bostäder. Men det är i alla fall inte kallt.

Vad skriver då tidningarna om? En stor fråga just nu är det komplicerade delstatsvalet i Bihar i nordöstra Indien, med 105 miljoner invånare. Förenklat uttryckt spelar korna en stor roll i valrörelsen. Bakgrunden är att en person i södra Indien har lynchats, anklagad för att ha ätit nötkött! Det är inte förbjudet, men extrema företrädare för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP kräver nu totalförbud. Den heliga kon har därför blivit en principiellt viktig symbol i en debatt som handlar om tolerans och spänningar mellan det sekulära och religiösa Indien. Kritikerna, däribland Kongresspartiet, fruktar en hårdare atmosfär och ett hot mot det öppna och toleranta samhället.

Valet tycks vara tillräckligt komplicerat ändå, med en riksfråga som överskuggar ett delstatsval. Därtill har Bihar 30 procent muslimer och ett stort antal maoistinfluerade områden. Det är bäddat för konflikter i ett val som övervakas av 11 000 poliser och militärer.

Där ser man vad en ko kan ställa till med.


Lämna ett svar