Janne försvann mitt i steget…

En av de vackraste sommardagarna nås vi av det tråkiga beskedet att Janne Andersson har gått bort. Det är en stor sorg för hans familj och en förlust för Länstidningens läsare. Under årtionden har de kunnat njuta av hans fantastiska bilder. Han hade en enorm förmåga att fånga vardagens ögonblick med sin fotografiska förmåga och senare även med ordets makt. Det var en unik kombination. Han såg en ”story” i varje människa, vilket Agne Svärd berättar om i sitt fina minnesord i dagens LT.

Det blir tristare nu när han är borta. När jag började på Länstidningen 1977 fanns Janne redan där. Vi fick genast god kontakt och samarbetade ibland om en del ”grejer”, som han uttryckte det. Han var mycket idé- och initiativrik.

Men det handlade inte bara om LT. För ett par månader sedan talade vi om hans nya bokprojekt och om de uppdrag han och jag hade för tidningen Samefolket för bara ett par år sedan. Det blev fantastiska bilder, som givetvis hamnade på tidningens omslag i två nummer och senare även i Samefolkets nyligen utkomna jubileumsbok.

 – Har vi inget nytt på gång för Samefolket? undrade Janne när vi talades vid på telefon. Nu blir det tyvärr ingen fler resa tillsammans med Janne. Med sorg noterar jag att han försvann ifrån oss mitt i steget.

Kommentarer inaktiverade.