Kungen, Karl Andersson och hans böcker

Vem var Karl Andersson och varför skrev han böcker?

Ja, de frågorna försöker jag reda ut i boken Förkunnaren som skrev om fjällborna. Glädjande nog har jag fått stöd för tryck och utgivning av Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur.

Det känns särskilt glädjande eftersom Gustaf VI Adolf år efter år återkom till Tärna och sin stuga i väglöst land vid Tärnasjön. Dit tog han sig med vessla från Norra Fjällnäs, men innan det bar iväg hade han ätit våfflor hos Lydia Andersson. Vid ett av besöken fick kungen Karl Anderssons bok Vid den sjätte sjön som gåva av henne.

I likhet med kungen kom Karl Andersson gång på gång till Tärna, men de hade skilda ärenden. Kungen kom dit för att fiska och ta semester, Karl Andersson för att intervjua och skildra de människor han mötte. I sina böcker återger berättelser som han lyssnat till vid köksbord, i kåtor och vid lägereldar.

Sammanlagt blev det 25 böcker i den genre han själv kallade folklivsskildringar. Han bodde på Frösön, men hans händelserna utspelar sig huvudsakligen i södra Lappland, nordvästra Jämtland och delar av Norge. Sammantaget utgör de en ovanlig dokumentation om livet i fjällbygderna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Om allt detta berättar jag i boken Förkunnaren som skrev om fjällborna.

Läs mer om Karl Andersson här!

Och läs mer om själva boken här!