Recensioner, Fjäll i förvandling

Omslag Birger.indd

Eftersom Fjäll i förvandling är en samlingsvolym som består av tidigare utgivna böcker har den inte heller genererat så många recensioner. Det hindrar inte att jag har fått många uppskattande kommentarer, som i det här brevet från Ida:

”Jag köpte din triologi av dig på Ájtte i februari och jag har nu precis läst den hela. Det var en fantastisk läsupplevelse och varje dag som jag inte har haft tid att läsa den (vilket har varit för många på sistone) så har jag ändå tänkt på den.

Jag är själv uppvuxen på en bondgård i Östergötland och har efter det bara bott söderöver. Norrland har alltid lockat, men jag besökte det första gången i vuxen ålder när jag tillbringade en sommar som volontär i Gäddede i Jämtland där jag också äntligen kom i kontakt med samekulturen som jag längtade efter att få lära mig mer om. Den var tragiskt nog frånvarande från både historie- och samhällskunskapstimmarna i skolan, eller tog i alla fall mycket liten plats. Men redan som liten så tittade jag på Óddasat, faktiskt alla språkprogram, och njöt av att höra och se kulturer och språk som inte var mina egna, men som jag ville lära mig mer om.

Jag har vetat att samerna varit utsatta för förtryck från svenska staten, men det är först med din bok som jag verkligen kunnat få insikter i denna del av Norrlands, och Sveriges, historia. Samma historia som utspelar sig på så många håll i världen där de finns urbefolkningar. Boken var oerhört fängslande och med ett så flytande och välskrivet språk trots de många fakta.”

Tack för denna upplevelsen och tack för insikterna. Jag ser fram emot att åka norröver igen med denna nya kunskap.


Lämna ett svar