Fjäll i förvandling

Omslag Birger.indd

Nu finns romantrilogin Fattiga som de voro, Separatorn och De tvångsförflyttade samlade i en enda bok. Texterna är reviderade och kompletterade i förhållande till originalutgåvorna

Berättelserna är verklighetsbaserade och ger perspektiv på dagens same- och miljöpolitik. Fjäll i förvandling påminner om Sveriges koloniala förflutna och statens förhållningssätt till det samiska folket.

Första delen, Fattiga som de voro, handlar om de legendariska samerna Stor-Nila och Lill-Docka. Genom huvudpersonernas dramatiska liv speglas utvecklingen i en fjällbygd under 1800-talets begynnande jordbruksexpansion. Boken kom första gången 2007. Detta är tredje upplagan.

I Separatorn skildras släktingar till Stor-Nila och kulturkrockar mellan Sverige och Sameland i början av 1900-talet. Isoleringen i den karga fjällbygden börjar brytas, jordbruken blir fler och mötet med den växande staden skapar konflikter för huvudpersonerna. Originalet gavs ut 2009.

I sista delen, De tvångsförflyttade, möter samerna nya problem i form av vattenkraftutbyggnader och gruvbrytningar.

Samtidigt genomförs den tvångsförflyttning av nordsamer som betraktas som en av de mörkaste fläckarna i Sveriges behandling av samerna. Romanen utspelar sig delvis i tidningsmiljö. Den gavs ut i första upplagan 2013.

Människor och händelser i Tärna i södra Lappland står i centrum för berättelserna. Vissa delar utspelar sig i norra Lappland samt i Östersund, Uppsala, Stockholm och de norska fylkena Nordland och Troms.

 


Lämna ett svar