Lyssna till historien om Stor-Nila och Lill-Docka!

Lyssna till en podcast om Stor-Nila och Lill-Docka med inslag av musik, jojkar, textläsning och dramatiseringar från Klemetspelet! Klicka på denna länk:

https://okstindanbokforlag.no/onewebmedia/StorNila%20og%20LillDocka%20podcast.mp3

I programmet finns musik, dramatiserade scener ur Klemetspelet och jojkar som spelades in år 1913 i Tärna! Dag Brygfjell berättar och jag läser några avsnitt ur min bok Fattiga som de voro.

Dag Brygjfell är lokalhistoriker, bokförläggare och författare i Korgen i Hemnes kommun i Nord-Norge. Där spelas utomhus vartannat år teaterföreställningen Klemetspelet Jamtjorden i den vackra fjälldalen Leirskardalen. Huvudpersoner är Klemet och Anna Persson, som bodde under en berghäll vid foten av Okstindan, som också kallas för Nord-Norges tak.

Stor-Nila och Lill-Docka har en central roll i berättelsen. De hade övernattat hos Klemet och Anna innan de gav sig iväg på sin sista färd. De lämnade Klemethelleren den 10 mars 1899 och frös ihjäl under en snöstorm på fjället. De var 76 år gamla, hade dåliga kläder och lite mat under sin sista färd. En av de mest gripande scenerna i Klemetspelet är när de bärs ner från fjället för att begravas på kyrkogården i Korgen i Leirskardalen. I podcasten görs en återblick på Stor-Nilas och Lill-Dockas liv före deras tragiska bortgång.

Programmet är cirka 40 minuter långt.

Jag och Dag Brygfjell på Jamtjordmarknaden vid en tidigare uppsättning av Klemetspelet.