Ny bok om Elsa Laula

När samerna började organisera sig i Sverige och Norge var det i synnerhet en kvinna som stod i centrum för uppmärksamheten: Elsa Laula Renberg.

Hon var en av förgrundsgestalterna på svensk sida när Lapparnes Centralförbund bildades 1904 och hon var drivande i Norge inför det första samiska landsmötet i Trondheim 1917. Hennes ande svävade även över 1918 års landsmöte i Österund, men då kunde hon inte delta eftersom hon hade en nyfödd dotter.

Siri Broch Johansen har skrivit en bok om Elsa Laula - en samepolitisk ikon.

Siri Broch Johansen har skrivit en bok om Elsa Laula – en samepolitisk ikon.

I dag uppfattas hon som en samepolitisk ikon, men på sin tid mötte hon både hat, motstånd och tarvliga personangrepp. Hon hade stor sakkunskap, bittra livserfarenheter och en enastående förmåga att tala och skriva. Men hon var omstridd och uppfattades också som grälsjuk, påstridig och kompromisslös.

Nu finns hennes historia tecknad av Siri Broch Johansen i boken Elsa Laula Renberg – historien om samefolkets stora Minerva (CálliidLágádus förlag).

Författaren kartlägger Elsa Laulas liv och ställer det i relation till den samepolitiska diskussionen och mobiliseringen i början av 1900-talet. Mot bakgrund av familjens Laulas fattigdom, de personliga tragedier som drabbade Elsa själv och de hatkampanjer som riktades mot henne, är det anmärkningsvärt att hon så målmedvetet och oförtrutet fortsatte att arbeta för samernas sak.  Som same och kvinna hade hon dubbla hinder att övervinna.

Motståndet mot henne kunde ta sig groteska former, vilket framgår av de källor som författaren frikostigt förmedlar. Exempellöst är Ume-Bladets många och långa utfall i artikelserien ”Fallet Laula”. Lika häpnadsväckande är de angrepp som offentligt riktades mot henne från den egna svärfamiljen i Norge. Hon var omstridd på ett sätt som för tankarna till den ryktesspridning som på senare tid omgav en politiker som Olof Palme. Det ska även sägas att hon mötte sakligt motstånd. Liksom fallet är i dag fanns splittring och delade meningar inom den samiska världen.

Som Siri Broch Johansen skriver är ämnet Elsa Laula långt ifrån uttömt, men detta är den hittills mest heltäckande biografi som har publicerats. Boken ger en mycket intressant och livfull inblick i personen Elsa Laulas liv och kamp samtidigt som den ger fördjupad kunskap om den tidiga samepolitiska mobiliseringen. Hon engagerade sig i frågor som är aktuella även i dag.

Boken ges ut både på svenska och norska och kan ses som en försmak inför de hundraårsminnen som kommer att uppmärksammas i Trondheim och Östersund 2017 och 2018. Då kommer Elsa Laula Renberg (1877-1931) att spela en huvudroll för sina insatser för hundra år sedan.