Klemetspelet 2015

Nu har jag svart på vitt att jag är Leirskardalpatriot. Det står nämligen i Avisa Hemnes, som ges ut i Korgen i Hemnes kommune. Dessutom uppmärksammade lokaltidningen att jag hade med mig långväga gäster ända från Östersund! Se bild!

Avisa Hemnes 72 pix

Skälet till besöket denna gång var förstås 2015 års upplaga av Klemetspelet. Det var en fantastiskt fin föreställning, fullt i klass med premiäromgången 2013. I år var det fyra föreställningar inför fullsatt publik – 800 per föreställning. Det myllrade av folk i Leirskardalen – både på scenen, i publikhavet och på den Jamtjordsmarknaden, som pågick i dagarna tre. Jamtjorden är en historisk plats och en hembygdsgård som är mycket vackert belägen. Här möts gammalt och nytt, eftersom det förutseende nog även finns en lokal för ungdomar på Jamtjorden.

Scenen myllrar av skådespelare, men de flesta är amatörer och endast tre professionella. Foto Ketil Born.

Scenen myllrar av skådespelare, men de flesta är amatörer och endast tre professionella. Foto Ketil Born.

En riktigt gammaldags marknad pågick samtliga speldagar. Jamtjorden är vackert belägen i Leirskardalen med det mäktiga massivet Okstindan i fonden.

En riktigt gammaldags marknad pågick samtliga speldagar. Jamtjorden är vackert belägen i Leirskardalen med det mäktiga massivet Okstindan i fonden.

En annan orsak till besöket var förstås nyutgåvan av Karl Anderssons skildring I gränslandet, en bok som berättar om Klemet, Anna, Stor-Nila och Lill-Docka, det vill säga huvudpersonerna i teateruppsättningen Klemetspelet. Utgivaren Dag Brygfjell vid Okstindan bokförlag har illustrerat och kompletterat boken på ett sätt som gör att Karl Anderssons framställning framstår som en helt ny bok. Inom kort kommer jag att på hemsidan lägga ut en artikel om Karl Andersson och hans författarskap.

Dag Brygfjell

Dag Brygfjell vid Okstindan bokforlag har lagt ner mycket jobb på att illustrera Karl Anderssons originaltext från 1986.

 

I Gränslandet 1986

Så här såg originalet ut 1986, med nästan enbart text i den 140 sidor tjocka boken. Nyutgåvan är dubbelt så omfattande med alla illustrationer och tilläggskapitel.

En vädervetenskaplig observation är att det alltid är fint väder i dessa trakter tredje helgen i augusti! Så var det 2013, så var det i fjol i samband med Okstindan Maraton och så var det i år under hela helgen. Man kan annars tänka sig att det är ett vågspel att köra en utomhusteater på dessa nordliga breddgrader klockan nio en lördagkväll i slutet av augusti. Men det håller! Mörkret och ljuseffekterna på den fantasirika scenen med hässjor, Klemethällan och naturens kulisser bidrar till att skapa den magiska stämning som omger de skickliga skådespelarna och de lokalhistoriska händelserna.


Lämna ett svar