Brexit på Tunbacken i Föllinge

Med följderna av folkomröstningen från Storbritannien ringande i öronen bänkar jag mig på Tunbacken i Föllinge för att njuta av årets sommarfars.

Det börjar inte särskilt bra. För mig alltså – inte för farsen. När Bonden Rudolf jagar iväg grannen Sigvard med yxan i högsta hugg ser jag bara borgmästare Boris Johnson och premiärminister David Cameron framför mig.

Ut ur en buske kliver plötsligt den frispråkige drängen Axel . Eller är det Ukip-ledaren Nigel Farage? Runt utedasset på Tunbacken utspelar sig en röra av intriger, maktspel, missförstånd, förväxlingar, nödlögner och halvsanningar. En järnlady till bondhustru försöker styra och ställa, men den enda som tycks behålla fattningen är pigan Stina.

Det är dråplig och skickligt ädelbuskis på högsta nivå. Och nästan som i verkligheten.

Turerna i Storbritannien och efterdyningarna av folkomröstningen har jämförts med såväl Shakespeares dramatik som teveserien House of cards och svensk pilsnerfilm från 1930-talet. Att skriva och spela fars är ett seriöst hantverk.

Till denna fina församling vill jag nu foga folklustspelet i Föllinge, möjligen med den skillnaden att där fortsätter aktörerna som vanligt. Brexitanhängarnas frontfigurer Nigel Farage och Boris Johnson har däremot lämnat scenen och premiärminister Cameron är på väg ut. I likhet med farsen i Föllinge tar överraskningarna i öriket aldrig slut.

Det senaste är att ledaren för Brexit-partiet Ukip, Nigel Farage, säger att han vill ha det lite lugnare. Det ska han åstadkomma genom att hjälpa fler ut ur EU med sina främlingsfientliga budskap.

Resultatet av folkomröstningen i Storbritannien ska tas på allvar; det var en bredsida mot en institution som uppfattas som tung, byråkratisk och oförmögen att hantera Europas problem. Men lösningen kan aldrig vara att bryta upp gemenskapen och bygga nya murar.

Då fortsätter kaoset ungefär som på Tunbacken. Och liksom i Föllinge kan det vara så att en järnlady är på väg att ta över kommandot i Storbritannien. Inrikesminister Theresa May är tippad som ny partiledare för de konservativa.