Apropå Greta Thunberg: har vi ingen flygskam i kroppen?

Kära Greta, nu sitter jag här med min flygskam.

Ja, jag erkänner, jag har gjort en lång flygresa. Ända till Indien. Inte nog med det, där flög jag dessutom inrikes.

Å andra sidan åkte jag tåg till och från Arlanda. Och inom Indien färdades jag med tåg i fyra nätter och två halvdagar, vilket i sig är en fantastisk upplevelse och tillika prövning. På sätt och vis tycker jag därför att jag har försökt klimatkompensera efter bästa förmåga. Det är en klen ursäkt, men bättre än så kan jag inte just nu.

Ungefär så ser mitt försvarstal ut inför världens just nu mest omtalade tonåring. Jag känner mig lite skamsen inför Greta Thunberg. Hon har inspirerat en världsomfattande rörelse för att rädda klimatet. I går, den 15 mars, pågick manifestationer på mer än 700 platser i 72 länder. ”Fridays for future”, fredagar för framtiden, är på väg att bli ett begrepp tack vare Greta, 16 år. Med stort allvar och en enkel och klar logik har hon engagerat såväl tonåringar som världens politiska ledare. Alla lyssnar på Greta. Det är ett beundransvärt genomslag för ett seriöst och nödvändigt budskap.

Och hon åker tåg. Hon flyger inte.

Helt okomplicerat är inte hennes engagemang. Hon får kritik för att hon uppmanar elever att strejka i stället för att gå i skolan. Den givna motfrågan till Greta är hur barnen ska få den kunskap som hon så enträget efterlyser.

En annan synpunkt är att hennes korståg för klimatet inte skulle ha varit möjligt utan en skickligt genomförd PR-kampanj, iscensatt av ett bolag med koppling till Jämtland. Miljöentreprenören Ingemar Rentzhog är ordförande för Global Utmaning, en stiftelse grundad av förra framtidsministern och landshövdingen i Jämtland, Kristina Persson. Han har även ett aktiebolag, ”We don´t have time”, som utan Gretas vetskap har använt hennes namn i kommersiella syften.

Jag har all respekt för att det finns företag som försöker utveckla teknik och produkter som bidrar till att rädda miljön. Det är exakt det som världen ropar efter. Vi behöver framsynta företagare som tar klimathotet på allvar. Men om det är så att en tonårings ideella engagemang kan kopplas till kommersiella intressen uppstår en konflikt som sätter trovärdigheten på spel. Enligt uppgift från Greta själv och hennes familj har hon därför avbrutit kontakten med bolaget.

Det är ett rakryggat och konsekvent ställningstagande som i sin tur sätter ljuset på andra aktuella intressekonflikter. Hur skämmigt är det att Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand utreder en fråga om biobränsle för flyget när hon samtidigt har aktier inom samma bransch? Maria Wetterstrand är en skicklig och kunnig politiker, därtill säkert också en kompetent utredare, men hennes bindningar i det här fallet kastar en skugga över såväl henne som utredningen och regeringen.

Ännu värre förhåller det sig i det krisande partiet Liberalerna. Cecilia Wikström må vara en kunnig person, men att ha ett förtroendeuppdrag kan inte vara förenligt med höga arvoden i privata bolag. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter (12/3 2019) tillhör hon de EU-parlamentariker som har de högsta sidoinkomsterna. Hennes och andra EU-politikers privata ambitioner stärker knappast förtroendet för politiken inför det stundande EU-valet. Det är inte fel att ha sidouppdrag, men omfattningen måste vara rimlig och lyhördheten stor inför intressekonflikter.

Och i Sveriges riksdag skäms inte ledamoten Emma Carlsson Löfdahl för att tjäna pengar som bidragstagare och politisk vilde. Genom att klamra sig fast i riksdagen kan hon skaffa sig en stadig inkomstgaranti. Det är ett systemfel som måste åtgärdas.

Än jag själv då? Hur har jag det med min flygskam? Som individer har vi alla ett ansvar, men om jag har uppfattat dig Greta rätt kräver du övergripande politiska beslut och åtgärder. Den enskilde kan inte alltid skuldbeläggas. Jag håller förstås med.

Och hade jag inte hade åkt till Indien hade jag inte fått träffa vårt fadderbarn, inte sett det barnhem som missionären Lilly Abrahamsson från Marieby byggde upp och drev under ett halvsekel och inte heller kunnat skaffa mig information om det kommande valet i världens största demokrati, vilket jag tänker skriva om så småningom.