Sam Olofssons nya bok om 1900-talet är en mycket läsvärd, tankeväckande och gedigen historik över ett århundrade som förvandlade Sverige från ett utpräglat bondesamhälle till ett industri- och tjänstesamhälle.
Boken heter OFFERDAL 1900-TAL – mjölkbondens och skogshuggarens sorti. Med utgångspunkt från personliga livsberättelser från Offerdal tecknar han en bild av de dramatiska förändringar som skedde inom jord och skogsbruk. Offerdals socken är kärnan i berättelsen, men det är en historia som samtidigt berör Jämtland och hela Sverige.
Två exempel: på 1930-talet fanns i Jämtlands län 17 569 jordbruk med nötkreatur. I dag är 96 procent av dem borta. Motsvarande förändring har skett inom skogsindustrin. En modern skogsmaskin kan ta ner 1 000 träd på en dag medan en van skogshuggare i början av seklet kunde hugga cirka 30 träd.
Det är en enorm förändring. Jord- och skogsbrukets mekanisering och rationalisering i kombination med den så kallade flyttlasspolitiken ledde i sin tur till en drastisk befolkningsminskning i Offerdal och Jämtland.
Hela detta förlopp skildras med hjälp av fängslande personhistorier, eftertänksamma analyser och rörande anekdoter. Ett effektivt grepp är att han tar hjälp av författare som under 1900-talet har skildrat motsvarande omvälvning i en rad skönlitterära romaner och memoarer. Till de citerade hör Gustav Hedenvind-Eriksson, Ivar Lo Johansson, Vilhelm Moberg, Harry och Moa Martinsson, Carl-Göran Ekerwald och Eyvind Johnsson. Citaten ger stöd åt Sam Olofssons egen berättelse. Till bokens stora förtjänst hör samtidigt det fantastiskt fina bildmaterialet från Jamtlis och andras fotosamlingar.
Bokens fokus är bönder och skogsarbetare, men i Offerdal finns även en samisk befolkning. Författaren nämner de problem som uppstod för samerna i samband med avvittringen och nybyggesverksamheten i slutet av 1800-talet, men hur har det sett ut under 1900-talet? Den historien hade också varit värd några rader.
Sammantaget är boken en unik och personliga skildring av en landsbygd i stark förvandling.
===
Sam Olofssons förra bok, Offerdal – från spädbarnsdöd till välfärd (2021),utspelar sig huvudsakligen under 1800-talet.
Tillsammans med den nu utkomna boken om 1900-talet har han åstadkommit en modern motsvarighet till de klassiska Offerdalsböcker som gavs ut under åren 1957-1964 av Offerdals hembygdsförening med dess ordförande, kyrkoherde Elov Boman, som drivande kraft. Sympatiskt nog ägnas ett helt kapitel åt Elov och hans hustru Siri under rubriken ”Prästen som flyttade till fattighuset”.
Deras son Janne Boman medverkade dessutom vid boksläppet i Offerdals församlingshem lördagen den 5 oktober. Den stora publiken, cirka 100 personer, kunde glädja sig åt en väldigt fin, underhållande och informativ presentation.
===
Det var lång kö till signeringsbordet vid boksläppet i Ede, Offerdal. Sam Olofsson är historielärare och har författat ett antal läroböcker i historia.