Indien igen (8) – det eviga tutandet

Ett oupphörligt tutande, våghalsiga omkörningar och ofta skraltiga bilar. Den intensiva och ryckiga trafiken är kanske den största dödsfällan i Indien. Det är som att bevittna en ständigt pågående prestigekamp; det gäller att komma före i alla lägen. Striden rasar mellan bilar, lastbilar, auto-rikshor, motorcyklar, mopeder, oxkärror, kor och getter, oavsett stad eller land eller bra eller dåliga vägar. På blankslitna däck och utan säkerhetsbälten upplever vi detta krängande fartrally mellan Chhindwara och Nagpur. Det gäller att hålla i sig i svängarna. När vi ber chauffören dämpa farten svarar han ”Yes, Sir” och fortsätter i samma takt som tidigare, kanske till och med snabbare.

Nåväl, vi använder oskadda till Nagpur, som i denna eftermiddags smog-skymning inte gör skäl för smeknamnet ”apelsinstaden”. Luften är tung, tät och grå av föroreningar. Desto klarare blir det när vi efter ännu en tågnatt vaknar upp i Agra och får skåda den vita hägring som går under namnet Taj Mahal.

Efter två nätter och en dag i Delhis myllrande gränder och omgivningar lämnar jag och Elisabet vännerna i gruppen för att fortsätta Indienresan på egen hand. Den kunde ha börjat med ett missat flyg. Halvvägs på den trefiliga motorvägen ut till flygplatsen stannar taxin plötsligt. Motorn är död. Stum. Den stackars chauffören sliter och rycker i sladdar inuti bilen, går ut och lägger sig under fordonet samt öppnar huven och ruskar på huvudet. Inget hjälper, men turligt för oss har han telefonen med sig och kan anropa en annan bil. Vi hinner, men vi grubblar fortfarande hur det gick för chauffören med den slocknade bilen.

I tidningen läser jag om en fruktansvärd brand i Delhis hotellkvarter. Sjutton människor omkommer. Och fortfarande är sorgen tung och reaktionerna många efter självmordsattentatet i Kashmir för några dagar sedan. Över fyrtio personer omkom. Konflikten i området fortsätter att spöka över 70 år efter självständigheten. Här är i alla fall politikerna överens över partigränserna: alla fördömer dådet.

BILDER KOMMER!

Kommentarer inaktiverade.