Indien igen (7) – Lillys många barn

Fördelen med att åka med en grupp och arrangör som Åredalens folkhögskola är att vi möter människor och platser utanför de traditionella turiststråken. Utan sällskap med erfarna Indienresenärer hade vi aldrig kommit till platser som Shapur och Padhar. Inte heller skulle jag ha fått träffa Lillys barn i staden Chhindwara.

Men än är det söndag morgon och vi är några som delar en riksha till den färggranna lutherska kyrkan mitt i staden. Ett osedvanligt stort banyanträd ger en värdig försmak till den tillika jättestora kyrkan. Den gamla blev för liten, så de byggde en ny som sväljer över tusen personer. Den upplysningen får vi av den indiske kantorn och kyrkomannen med det osannolika namnet Aron Persson. En adoption är förklaring till namnet, men han talar bara lite svenska.

Jag är ingen van kyrkobesökare men törs ändå konstatera att liturgin är väldigt lik den svenska. Bland psalmerna känner vi igen ”O store Gud” samt ”Blott en dag”. Den stora skillnaden är aktiviteten, livfullheten och frenesin i den indiska församlingen. Finns det då så många kristna i Indien? Enligt officiell statistik utgör gruppen bara två procent. Det betyder faktiskt 26 miljoner människor, två och en halv gånger Sveriges befolkning. Det står alltså inte på förrän kyrkan är fullsatt. Alla kommer inte på en gång, tidpunkten för högmässan är på indiskt vis flytande, men snart är bänkarna fyllda.

Efter gudstjänsten träffar vi Ester.

”Lilly Abrahamsson var min mamma”, berättar hon.

Ester växte upp i det barnhem som Lilly drev i Shapur. Nu är hon själv lika besjälad. I ett barnhem invid kyrkan i Chhindwara tar hon hand om ett antal föräldralösa flickor i åldrarna 6 – 30 år.

Ester tillsammans med några av flickorna från barnhemmet.

En liknande bakgrund har Basant Kumar. Med rörelse i röstenoch benfast övertygelse slår han fast:

”Lilly räddade mitt liv. Utan henne hade jag inte suttit här i dag.”

Vi befinner oss i hans hem, där han och hustrun Alpana just har bjudit på en utsökt indisk lunch.

Säkert finns det många fler indier som likt Ester och Basant kan vittna om den betydelse som Lilly från Marieby har haft i dessa trakter.

BILDER KOMMER!

Kommentarer inaktiverade.