Indien igen (5) – ängeln från Jämtland

Nattåg igen. Det är ett smidigt, billigt och fascinerande sätt att färdas långa sträckor. Sömnen blir inte alltid den bästa, men å andra sidan får man i trängseln uppleva en annan sorts folkliv. Man kommer så att säga indierna nära. Vi har åkt nattåg från Cochi till Goa, från Goa till Mumbai och från Mumbai till Intarsi i delstaten Madya Pradesh.

Plötsligt befinner vi oss i norra delen av Indien och nu ska jag berätta om Lilly Abrahamsson (1916-2014) från Marieby i Jämtland. I denna del av Indien är hon något av en legend. På kort tid har vi träffat två personer som tackar Lilly för att de lever. Ni kommer att träffa dem längre fram i denna indiska berättelse.

I den lilla byn Shapur arbetade hon som missionär i över 50 år. Hon startade ett hem för barn som av olika skäl inte hade en egen familj. Enligt de uppgifter jag har fått fram bodde hon i Indien från 1947 fram till milllenieskiftet kring år 2000, med undantag för de resor hon gjorde till Sverige för att samla in pengar. Själva byggnaden är i dag tom och förfallen (bild kommer!), men minnet av Lilly lever kvar i dessa trakter.

På Youtube finns en underbar liten film om henne: Brunkullan under Nimträdet.

”Jag har tre hemorter: Sverige, där jag föddes, Indien, där jag arbetade, och himlen dit jag snart ska.” Det är många i Indien som hoppas att Lilly har det bra i sim himmel.

BILDER KOMMER!

Kommentarer inaktiverade.