Indien igen (2) – apropå frisyrpolitik

Från ett stort och mycket vackert porträtt bakom talarstolen bertraktar han uppfordrande ledamöterna i delstaten Keralas parlament. Den blide och asketiske landsfadern Mahatma Gandhi är fortfarande en legend i indisk politik 70 år efter självständigheten. Med sitt enkla liv, sin omutliga integritet och sina tankar om sanning, icke-våld och andra levnadsregler har han gjort intryck på en hel värld.

Frågan är dock hur mycket dagens politiker påverkas av den ”Store anden”, som ordet Mahatma uttyds. På den nationella nivån präglas debatten just nu av okvädingsord mellan företrädare för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP och det vänster/centerliberala oppositionspartiet Kongresspartiet. Under flera decennier dominerade de indisk politik.

Spekulationer i indisk press om en ny generation politiker från dynastin Nehur-Gandhi.

För tillfället befinner sig debatten på ”Amanda Lind-frisyrnivå”. Upprinnelsen är att kongresspartiets Pryanka Gandhi (ej släkt med Mahatma!) utmanar BJP i hindunationalisternas hjärtland Uttar Pradesh. Det har hon och Kongresspartiet fått skit för. Arga motståndare hävdar att hon har nått sin position enbart på grund av sin skönhet och att hon saknar kompetens. Jag ser en liten men dock parallell till den upprörda svenska debatten om kulturministerns frisyr.

I fallet Indien finns en rimlig förklaring till övertonerna i angreppen på Kongresspartiet och Pryanka. Regeringspartiet har anledning att frukta den magi som fortfarande omger dynastin Nehru/Gandhi. Pryanka råkar vara dotter till förre premiärministern Rajiv och hans hustru Sonia Gandhi, barnbarn till Indira Gandhi och barnbarnsbarn till Jawarahal Nehru, republiken Indiens förste premiärminister. Pryanka och broder Rahul är nästa generation i klanen.

Man kan tycka vad man vill om detta ”arvrike”, men familjen har fortfarande en stark ställning inom Kongresspartiet. Detta trots att de förknippas med såväl nepotism som maktmissbruk, korruption och förtryck under vissa perioder. Hindunationalisterna vill gärna se sig som folkets företrädare gentemot överklassenmen deras nervositet tilltar efter valförluster i flera delstater nyligen. Det är mot den bakgrunden man ska se hätskheten i angreppen mot oppositionen och Pryanka Gandhi Vadra inför de allmänna valen i år.

Kommentarer inaktiverade.