Indien igen (10) – i templet

Det är söndag morgon i Madurai och redan tryckande hett vid niotiden. Det hindrar inte att en strid ström av människor söker sig till Meenakshi-templet i centrala staden. Man kan tala om vallfärd och folkfest denna tempeldag – barn, unga och gamla ansluter sig till de långa köerna vid det mäktiga södra tornet. Det finns tre till för att de tillsammans ska inhägna det väldiga tempelområdet med dess sex meter höga murar.

Meenakshi-templet är södra Indiens värdiga motsvarighet till Taj Mahal i norr, om än de två sevärdheterna är byggda för olika syften. Som icke-hindu kommer vi inte in i det allra heligaste, men vi hinner se tillräckligt mycket för att se med vilken vördnad hinduerna genomför sina ritualer, böjer sina knän och tillber sina gudar. Mest frapperas jag över den fantastiska arkitekturen och utsmyckningen med 33 000 skulpturer ur Indiens myllrande mytologiska värld. Byggnaden har sina rötter i förhistorisk tid och har därefter formats under 14 – 15 – och 1600-talen. Hur var det över huvud taget möjligt att åstadkomma så vackra och enorma byggnader med den tidens förutsättningar? Det fanns inte bara skickliga hantverkare, konstnärer och arkitekter, tusen sinom tusen arbetare torde ha slitit under säkert omänskliga förhållanden. Men vackert är det för oss som i dag har förmånen att få besöka så fina byggnader som Meenakshi-templet och Taj Mahal.

När såg man senast en liknande vandring till en svensk kyrka? Visst, här finns ett annat befolkningsunderlag, men trots att Indien är en sekulär statsbildning genomsyrar religionen samhället på ett sätt som vi inte är vana vid. Hindutemplen står som spön i backen, alltifrån små anspråkslösa kvarterstempel till större byggnader för böner och tacksägelser. Sida vid sida finns de andra religionerna: kristna kyrkor och muslimska moskéer samt jainister, parser, zoroastriker, sikher, judar och alla andra varianter i detta mångfacetterade land.

Ett annat tempel: i Andimadam i Tamil Nadu. Elisabet tillsammans med Indhuja, hennes kusin Sarathi och en skolkompis.

Hur var det Mahatma Gandhi sa: Alla religioner bär till samma mål? Det är möjligt, men det uppstår mycket bråk på vägen. Nyligen terrordödades 40 människor i Kashmir till följd av den eviga konflikten mellan det hinduiska Indien och det muslimska Pakistan om detta område. Och Gandhi själv mördades av en muslim året efter Indiens självständighet.

I Mumbai blev det aldrig tillfälle att besöka Gandhimuseet – det var stängt på grund av pestkontroll. Vi tog igen skadan i Madurai. Museet är inte bara en exposé över Gandhis liv och gärning, det är en skakande påminnelse om Indiens hela koloniala historia.

Gandhi står staty utanför museet i Madurai.
Några av Gandhis visdomsord.
Taj Mahal i Agra är inget tempel, men det är antagligen världens mest påkostade och kända begravningsplats. Nedan kommer fler bilder:

Kommentarer inaktiverade.