Från kyla till värme – och tvärtom (Indien igen – 1)

Min vana trogen slår jag upp Times of India för att få veta vad som händer.

Att läsa indiska tidningar är ett billigt nöje – man kommer undan med ett par kronor på sin höjd, ibland under en krona.

I den trettiogradiga värmen söker jag mig till en skuggig plats. Den första artikel jag får syn på handlar om vinterbadare i Stockholm! Detta är uppenbarligen exotisk läsning på dessa breddgrader.

– Brr, säger hotellvärden.

Å andra sidan torde de flesta höja på ögonbrynen även i Sverige!

I Indiska Oceanen längs kustremsan i delstaten Kerala är det desto varmare. Stadigt runt 30 grader. De morgontidiga fiskargubbarna styr ut tidigt. Det krävs många man för att få ut den tunga båten och de långa nät som sedan ska formas till en trål som dras för hand.

Minst 20 personer har hjälpts åt för att få ut båten i den hårda sjön.

Sjungande drar de in ”trålen”. Fångsten ser dessvärre mager ut i förhållande till alla som ska dela på förtjänsten när de en stund senare har sålt fisken till en uppköpare. Antagligen är detta dagliga fiskafänge del av en uråldrig kusttradition.

Det var för övrigt här i närheten som Fritjof Andersson landade i Evert Taubes fina visa Möte i monsunen:

”…när cyklonen gått så fick vi en sydvästmonsun igen och drev iland vid Camarin på Malabar.”

Många samlas runt dagens ringa fångst.

Inte långt härifrån ligger ett hypermodernt teknologiskt centrum, en påminnelse om att Indien är världsledande inom IT. Kanske även inom arkitektur. En av byggnaderna har formen av en jättelik atlantångare, inte olik de små båtarna vid kusten. Allt detta är ett av många tecken på att Indien verkligen är kontrasternas land.

Just i dag, den 26 januari, firar indierna för övrigt Republikens dag. Det var denna dag 1950 som det brittiska styret ersattes av en indisk konstitution. Grattis!

Kommentarer inaktiverade.