Ibland väljer vi den smala vägen (Indien igen – 3)

Smala och slingriga serpentinvägar för oss till Keralas vackra bergstrakter med dess många te- och kryddodlingar. Höga bergväggar och branta stup bjuder ibland på obehagliga överraskningar i form av dansande block och stenar i samband med vägbyggen.

Sträckan på tio mil mellan Kamily och Munnar tar fem timmar. I bergen är det svalare, ”bara” runt 20 grader. Viltreservatet vi besöker är vackert och rofyllt, men jag ser inga tigrar. Däremot elefanter, vildsvin, uttrar och fåglar. Och apor förstås.

Inte långt härifrån ligger det mytomspunna och i dessa dagar mycket uppmärksammade hindutemplet Sabamirala. När två kvinnor gick in i helgedomen utbröt oroligheter med minst en död, flera skadade och tusentals inblandade. I de motdemonstrationer som följde bildade tiotusentals kvinnor kedja för att protestera mot kvinnoförtrycket.

Varför allt detta bråk? Hittills har det varit förbjudet för kvinnor (12-50 år) i fertil ålder att beträda templet. När de två kvinnoaktivisterna gick in började oroligheterna. Saken har därefter fått politiska följder. Den hindunationalistiske premiärministern Narendra Modi och hans parti fördömer domstolens beslut, medan delstatsregeringen här i Kerala hejar på kvinnorna. Nu är det en fråga i valrörelsen. Händelsen har uppmärksammats även i Sverige och internationellt. Jag har ingen bild från Sabamirala, dock från andra tempel, i Trivandrum och Madurai:

cof
bdr
cof

Kommentarer inaktiverade.