Recensioner

 

RÖSTER OM Krångede i kraftens tid

recension-i-lanstidningen-ostersund

Recension i Länstidningen Östersund

”Ekerlid har ansträngt sig för att skildra inte bara den ekonomiska historien utan även det sociala och kulturella livet i samhället.”

Catarina Lundström i Länstidningen Östersund.

recension-i-ph

”En spännande del av Ekerlids bok handlar om Ivar Lo-Johansson och hans roman Måna är död (1932)…”Det är hembygdshistoria som också är berättelsen om det moderna Sveriges tillkomst!”

Så skriver tidskriften Populär Historia nr 9/2012 under rubriken ”Nytt i korthet”.

”Jag har redan läst den två gånger”

Stig Croné, Östersund, maj 2012

”En mycket trevlig överraskning väntade i brevlådan idag när vi kom hem från jobbet. Kunde knappt slita mig från boken när middagen stod uppdukad. Ett rikt bildmaterial, tillsammans med en mycket intressant och informativ text om Krångedeepoken, gör boken oerhört läsvärd. Fantastiskt roligt att du hann med att träffa Herbert och att han fick vara med på bild, en mycket fin sådan dessutom. Skall ge bort den ena av böckerna till morsan på mors dag nu på söndag.

Sören Olsson, Hammarstrand, 24 maj 2011

”Jag blev bara SÅÅÅ imponerad…jag bara älskar själva upplägget – blandningen av stort, smått, gammalt och nytt, långsökt och närliggande, personligt och allmänt och allt så oerhört välgjort och genomtänkt. Det är precis en sådan bok som jag skulle vilja skriva. Hela boken känns förtroendeingivande.” 

Elisabeth Tingdal, Göteborg, 29 maj 2012

”Genom rader av personporträtt, en ymnig bildskatt och en uppsjö av notiser beskriver han hur de båda småbyarna plötsligt befolkades och vad som sedan hände…Birger Ekerlid driver ingen diskussion huruvida projektet var rätt eller fel, hans syfte är att skildra hur det påverkade invånarna. Och han är redan inbjuden att hålla föredrag om den omvälvande epoken i Östjämtland”

Tomas Larsson i Östersunds-posten den 1 juni 2012.

”Vi får också möta ett antal kulturpersonligheter som på olika sätt kan knytas till bygden”.

Catarina Lundström i Länstidningen den 1 juni 2012

”Mycket intressant att läsa”

Per-Olof Quist, Uppsala, i mejl den 1 juni 2012.

”Jag är ingen bokläsare, men den här har jag nu läst från pärm till pärm. Fantastiskt arbete du lagt ner…tack för att du delar med dig av ditt enorma intresse och dokumentation. Kommer många till glädje”

Cathy Erixon, Sundsvall, i mejl den 3 juni 2012.

”Jag läser med stort nöje den senaste boken av Birger Ekerlid. Den är en fantastisk skildring av hur en liten med viktig del av Sverige utvecklades från jordbrukarland till ett industrisamhälle.
Jag rekommenderar den verkligen!!”

Marianne Stålberg, Östersund, på Facebook den 3 juni 2012

”Författaren berättar levande om det farliga arbetet i anlägget, där många miste livet, om det sociala livet med idrott, nöjen, fackföreningar och politik, om kulturpersonligheter med anknytning till bygden, om profiler och entreprenörer, om husen, människorna och livet som levdes vid och av kraftverket. Han pratar med människor som minns, inte minst med Anna, 100 år, och Brita, 102 år. Boken är ett imponerande stycke lokalhistoria. Den bjuder också på många citat, intressanta små faktarutor och ett ovanligt rikt bildmaterial, som gör läsningen än mer givande.”

Anna-Kari Bäckvall i bloggen ”Från bygden”, BibliotekMitt, den 3 juni 2012

”Mycket trevlig och bra läsning. Du har fått med allt väsentligt tycker jag. Det är en hel del fakta, som nog inte alla känner till, som är intressanta från byggstarten och framåt.  Jag tror att boken blir en succe.”

Kurt Edholm, Krångede, i mejl den 5 juni 2012

”En fängslande bok och därtill mycket vacker…det är ett mastodontjobb han har gjort. Och sedan presenterar han det hela på ett lättillgängligt och trevligt sätt. Boken är fylld med bilder och berättelser.”

Sören Lilja i sin krönika på hammarstrand.nu. den 5 juni 2012

”Tack för en fantastisk skildring av en epok. En skildring som skulle kunna gälla alla samhällen efter älven.”

SMS från Jan-Olof Nilsson den 16 juni 2012

”Tack för boken ‘Krångede i kraftens tid’. Den var för mig mycket nostalgi med alla bilder och intressant text, men också för alla bekanta ragundanamn.”

Ulf Almgren i brev den 30 juni 2012


Kommentera