Bra bok om Bildt

Måndagen den 2 oktober publicerar Dagens Nyheter en bild som med stark symbolik påminner om ett antal krisartade händelser och relationer inom Moderata samlingspartiet.

Fotot är från partiets extrastämma nyligen. I bakgrunden gratuleras nyvalde Ulf Kristersson av Anna Kinberg Batra. Framför dem sitter två tidigare partiledare och applåderar, till synes ytterst pliktskyldigt.

Fredrik Reinfeldt tittar med bister min ner i golvet. Carl Bildt stirrar outgrundligt åt ett helt annat håll. Han ser ut att vilja befinna sig långt därifrån, kanske twittrande i ett flygplan under en av sina eviga resor runt jorden.

Bilden ger inget intryck av ett sammansvetsat gäng. Förklaringen är troligen att de tre herrarna har ett förflutet som ärkefiender. Kristersson och Reinfeldt var på sin tid bittra motståndare i ungdomsförbundet. Den senare var under flera år utfrusen av Carl Bildt efter att ha skrivit en mycket kritisk debattbok om partiet och dess ledning.

Jag påminns om dessa fejder vid läsningen av journalisten Björn Hägers gedigna bok ”Uppdrag Bildt – en svensk historia”(Norstedts). Titeln är för övrigt en ironisk blinkning till huvudpersonen, som själv har skrivit två böcker med de pretentiösa titlarna ”Uppdrag Europa” och ”Uppdrag Fred”.

Hägers ambition är att porträttera Carl Bildt, vilket i sig är en story i storyn; Bildt undviker konsekvent att låta sig intervjuas av författaren. Han tillämpar samma nedvärderande och mästrande attityd som han använder mot alla som ställer kritiska frågor. I boken finns en rad exempel på hans metod att ifrågasätta frågorna, skämta bort problemen, haka sig fast vid oväsentliga detaljer eller anklaga utfrågaren för att vara partisk.

President Donald Trump är inte den förste som systematiskt anklagar medierna för ”fake news”. Han har en god föregångare i Carl Bildt, som säkert för övrigt känner till att Häger brukar anordna kurser på temat ”Konsten att intervjua Carl Bildt.”

Däremot utnyttjar Bildt gärna medierna när det passar hans egna syften. Exemplen i boken är många.

Trots att det inte blir någon längre intervju lyckas Björn Häger teckna ett närgånget porträtt av Carl Bildt, det vill säga så initierat det kan bli med en person som med förströdd aristokratisk distans förhåller sig till omvärlden.

Fram träder en mindre smickrande bild av Bildt. Periodvis har han stjärnstatus. Många ville se honom återkomma som partiledare och nu är han aktuell för nya internationella uppdrag, men Hägers granskning visar ett radband av tillkortakommanden och tveksamheter. Det är som amerikanska ambassaden skriver i ett hemligt mejl: ”Medium Size Dog with Big Dog Attitude.” Mycket snack och lite verkstad är ett annat passande talesätt.  

Den enda vägens politik blev aldrig framkomlig, hans internationella engagemang är stundtals starkt ifrågasatt och solokarriären som utrikesminister är knappast någon höjdare. Bildt är en skicklig politisk överlevare, men som Hägers bok visar är hans insatser inte i paritet med den pompösa framtoning och höga svansföring som bara Bildt är mäktig.

Sorgligast och solkigast är hans fleråriga engagemang i det oljebolag som är misstänkt för grovt folkrättsbrott i södra Sudan. Det är en gåta att Bildt riskerar sitt och Sveriges rykte genom att nedlåta sig till samröre med hänsynslösa exploateringar. Samma gäller hans spekulationer i ryska aktier i företag som ytterst har koppling till Putin. Det vittnar om en girighet i paritet med hans förmåga att plocka ut maximala avgångsersättningar från svenska staten.

Björn Häger lägger sitt omfattande pussel med hjälp av en lång rad källor. Boken är därför inte bara ett försök att förstå Carl Bildts roll i svensk och internationell politik, det är samtidigt en flyhänt återgiven historik över de senaste fem decenniernas viktiga politiska händelser. Den rappt skrivna berättelsen är en spännande politisk thriller.

Och med ledning av de interiörer som Häger beskriver är det lätt att förstå att Moderaterna är ett parti med problem. Det tittas åt många olika håll på bilden från extrastämman.

Artikeln publicerades i Länstidningen Östersund den 14 oktober 2017